Una passeggiata nella storia di Nova Gorica e concerto della band Gertrude

sabato 27 Luglio, 2024 | 10:00

 

Una passeggiata nella storia di Nova Gorica e concerto della band Gertrude 
10.00 – 13.00 – Bevkov Trg,  Nova Gorica 

Una passeggiata che parte da Nova Gorica: un percorso storico-urbanistico che esplora come la città, inizialmente concepita come un giardino botanico, si sia trasformata nella “Las Vegas della Slovenia”. L’itinerario prevede inoltre una visita al Parco Rafut, dove assisteremo a un concerto della band Gertrude, per poi concludersi nel centro di Gorizia, con una degustazione di vini all’enoteca Mama Angela. 

 

Sprehod skozi zgodovino mladega mesta do skrivnega botaničnega vrta   
s koncertom italijanske zasedbe Gertrude  
10.00 – 13.00 – Bevkov Trg,  Nova Gorica 

Zgodba o mestu, ki naj bi »sijalo preko meje«, zraslo pa je na nekdanjem pokopališču. O prvi urbanistični zasnovi Edvarda Ravnikarja. O tem, da je celo mesto botanični vrt. In kako je Nova Gorica postala slovenski Las Vegas.   
Pot je zasnovana kot urbanistično-zgodovinski sprehod preko kratke, a burne zgodovine Nove Gorice, polne zanimivih zgodb, pa tudi paradoksov in ironij. Obiskovalec najprej spozna prvotno zasnovo mesta, nato pa korak za korakom odkriva nadaljnje delčke – kako se je ta zasnova vedno znova spreminjala in zakaj je mesto danes takšno, kakršno je.   
Sprehod bomo začeli pri maket idejne zasnove mesta in se podali na pot tako kot je nastajalo mesto: spoznali bomo nastanek osnovne ulice Magistrale, ugotovili pomen potoka Koren in mladinskih delovnih brigad za mesto, spoznali razloge za raznolikost drevesnih vrst in zakaj se je vrtnica znašlo v mestnem grbu. Spoznali bomo razloge za preobrat mesta v igralniško destinacijo pa tudi predzgodovino lokacije, kjer je zdaj center mesta.  
Nato se bomo sprehodili po Erjavčevi ulici tik do meje in pred tem skrenili do nedavno odprtega Parka Rafut z izjemno neoislamsko vilo in bujno vegetacijo v edinstveni mikroklimi, kjer bomo prisluhnili koncertu zasedbe Getrude.  
Zatem bo sledila pot preko železniških tirov in tunela pod Gradom v središče druge Gorice, na Travnik, kjer bomo pri Mami Angeli deležni zaslužene degustacije vin.  

A seguire concerto Gertrude
Ki mu sledi koncert Gertrude

 

Il progetto è finanziato dall’Unione europea nell’ambito del Fondo per piccoli progetti (Small Project Fund) GO! 2025 del Programma Interreg VI-A Italia-Slovenia 2021-2027, gestito dal GECT GO
Projekt financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO.”

 

 

 

 
 

Zrcala|Specchi

 
 
 

Info e prevendite:
ticket@controtempo.org / 

 

Informazioni Evento

   

ENTRATA LIBERA

Evento Gratuito